Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Αρθροσκόπηση


Τι είναι η αρθροσκόπηση;
Η λέξη προέρχεται από 2 ελληνικές αρχαίες λέξεις .την άρθρωση και την επισκόπηση.
Είναι μια χειρουργική τεχνική που μας επιτρέπει να επισκοπούμε και να επιδιορθώνουμε βλάβες στο εσωτερικό μιας άρθρωσης.Θεωρείται μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που πραγματοποιείται συνήθως μέσα από δύο ή τρεις ελάχιστες τομές του δέρματος ,μεγέθους λίγων χιλιοστών.

Εξοπλισμός αρθροσκόπησης:
O αρθροσκοπικός πύργος,αποτελείται από όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που ειναι απαραίτητες οπως το μόνιτορ,η πηγή ψυχρού φωτισμού ,η συσκευή για την διαθερμία,η συσκευή για το shaver,μία αντλία και μία συσκευή καταγραφής δεδομένων σε DVD.

Αρθροσκοπικά εργαλεία όπως μπασκέτες,λαβίδες ,ψαλίδια ,αναλώσιμα όπως ειναι η διαθερμία (υπέρηχος) και το shaver και τέλος ένα  βασικό εργαλείο το αρθροσκόπιο.



Πώς διενεργείται;
Μέσα από  μικρές τομές του δέρματος, εισάγουμε εργαλεία στο μεγέθος ενός μολυβιού ,  μία κάμερα με σύστημα φωτισμού και ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς  και αρθροσκοπικά εργαλεία. Η κάμερα μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη. Παρακολουθώντας την οθόνη, χειριζόμαστε τα εργαλεία μας και πραγματοποιούμε την επέμβαση.

Ποιες παθήσεις χρειάζονται αρθροσκόπηση;
Παθήσεις που οφείλονται σε βλάβες στο  εσωτερικό της άρθρωσης (ενδοαρθρικές βλάβες).Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επέμβαση στο στροφικό πέταλο του ώμου,ρήξη μηνίσκου και οστεοχόνδρινο κάταγμα στο γόνατο,αποκατάσταση πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού συνδέσμου στο γόνατο,υμενεκτομή (καθαρισμός φλεγμονώδους υμένα) άρθρωσης,αποσυμπίεση μέσου νεύρου στον καρπό,αφαίρεση ελεύθερων σωματιδίων.

Χρειάζεται αναισθησία;
Ναι. Ο ασθενής χειρουργείται είτε υπό γενική αναισθησία είτε υπό περιοχική ραχιαία αναισθησία ανάλογα την άρθρωση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ;
Είναι χειρουργείο ελάχιστης επεμβατικότητας,μικρών τομών (όσο αφορά το αισθητικό κομμάτι),μειωμένο άλγος και ελεγχόμενη αιμορραγία.Σύντομη νοσηλεία. Επιτρέπει ταχεία αποκατάσταση του ασθενούς.

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Αρθρίτιδα γόνατος


Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από το μηριαίο, τη κνήμη και την επιγονατίδα. Οι επιφάνειες των τριών αυτών οστών καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο (ένα λεπτό και ελαστικό στρώμα συνδετικού ιστού ) ώστε να μπορεί να κινηθεί το ένα οστό σε σχέση με το άλλο, μειώνοντας την τριβή μεταξύ τους και εξασφαλίζοντας την ομαλή και ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης.
Η αρθρίτιδα του γόνατος αναφέρεται στην  φθορά του αρθρικού χόνδρου και   στην  οστική υπερπλασία (ή  αλλιώς “προεξοχές” του οστού ,τα γνωστά σε όλους οστεόφυτα ) στα όρια των αρθρικών επιφανειών μέσα στην άρθρωση.
Τύποι αρθρίτιδας:
1.       ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ. αποτελεί τον συχνότερο τύπο αρθρίτιδας στο γόνατο και αποτελεί μια βραδεία, εξελικτική εκφυλιστική νόσο κατά την οποία  ο αρθρικός χόνδρος με την πάροδο του χρόνου εκφυλίζεται,χάνεται η ελαστικότητα του και καταστρέφεται.Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλεί δυσχέρεια στην κίνηση της άρθρωσης και πόνο. Την συναντάμε συνήθως στην  μέση ηλικία και φτάνει στο τελικό της στάδιο στις μεγάλες ηλικίες ενώ είναι σημαντικά συχνότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.Παράγοντες κινδύνου για την εξέλιξη της νόσου θεωρούνται το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία, η μεγάλη ηλικία, γενετικοί παράγοντες και η επαναλαμβανόμενη επαγγελματική μηχανική επιβάρυνση και καταπόνηση των αρθρώσεων.
2.        ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ. Είναι μία χρόνια φλεγμονώδης,αυτοάνοση εξελεκτική νόσος η οποία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηκίας 35-55 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε ηλικία.
3.       ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ. συμβαίνει συνήθως μετά από τραυματισμό της άρθρωσης οποιαδήποτε ηλικία. Ο τύπος αυτός της αρθρίτιδας μπορεί να αναπτυχθεί μετά από ένα  κάταγμα, βλάβη ενός συνδέσμου τής άρθρωσης ή ρήξη του μηνίσκου που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα από την τρίτη ηλικία.
.


Συμπτωματολογία 
Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με άλγος μετά από κόπωση,βάδιση και όσο προχωρά η νόσος εμφανίζεται και στην ηρεμία.  Μπορεί να αφορά μόνο  στο γόνατο ή να αντανακλά  σε παρακείμενες περιοχές όπως η κνήμη  ή σε γειτονικές αρθρώσεις όπως αυτή του ισχίου. Αρχικά η άρθρωση μπορεί να παρουσιάσει σημεία φλεγμονής όπως έντονο οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα και αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας. Σταδιακά, προστίθενται ο περιορισμός του εύρους κίνησης, το αίσθημα καύσου, το αίσθημα τριβής μεταξύ των αρθρικών επιφανειών,  και  η αγκύλωση της άρθρωσης. Ο νυχτερινός πόνος, θα πρέπει να μας ανησυχεί και  συνήθως σημαίνει οστεοαρθρίτιδα τελικού σταδίου και η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί πλέον τη μοναδική λύση.
Διάγνωση  
Το ιστορικό και η κλινική εικόνα των ασθενών είναι χαρακτηριστικά για τη διάγνωση της νόσου, η οποία επιβεβαιώνεται απεικονιστικά με απλές ακτινογραφίες ενώ δεν ειναι λίγες οι  περιπτώσεις  που ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί και σε μαγνητική τομογραφία για να εκτιμηθούν  οι μηνίσκοι,οι σύνδεσμοι και οι αρθρικοί χόνδροι.. Ακτινολογικά, τα ευρήματα που είναι συμβατά με αρθρίτιδα είναι η παρουσία των οστεοφύτων (ο ασθενής τα γνωρίζει ως άλατα)  , η στένωση του αρθρικού διαστήματος, η σκλήρυνση των επιφανειών της άρθρωσης, η δημιουργία κύστεων κάτω από τις αρθρικές επιφάνειες και η παραμόρφωση της άρθρωσης (όταν έχει διαταραχτεί ο μηχανικός άξονας του άκρου).
Θεραπεία
Διαχωρίζεται σε συντηρητική (μη φαρμακευτική και φαρμακευτική θεραπεία) και χειρουργική αντιμετώπιση.
Η μη φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει απώλεια βάρους , ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της άρθρωσης, κάποια  είδη φυσικοθεραπείας και υποστηρικτικές συσκευές όπως νάρθηκες, μπαστούνια, περιπατητικά βοηθήματα .
Για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας χρησιμοποιούνται: αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα , εγχύσεις μέσα στην άρθρωση γλυκοκορτικοειδούς φαρμάκου (κορτιζόνη) και ενδαρθρικές ενέσεις υαλουρονικού οξέος. Η ενδαρθρική έγχυση αυτόλογου πλάσματος,με την χρήση αυξητικών παραγόντων (PRP)  αποτελεί τη νεότερη  και υποσχόμενη μέθοδο για την αντιμετώπιση των πρόωρων μορφών οστεοαρθρίτιδας αλλά και την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε  περιπτώσεις όπου η  αρθρίτιδα έχει προχωρήσει.
Πρέπει να τονιστεί οτί η συντηρητική  αγωγή ποκίλει απο άτομο σε άτομο και το θεραπευτικό πρόγραμμα εξαρτάται από το στάδιο,τις κλινικές εκδηλώσεις  και γενικά όλα τα κλινικά δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αρθρίτιδας  του ασθενούς .

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να δώσει λύση  εκεί  που η συντηρητική θεραπεία απέτυχε να δώσει  τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ως επιλογές υπάρχουν οι εξής : μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος –όταν η αρθρίτιδα εμφανίζεται μόνο σε ένα απο τα δύο διαμερίσματα της άρθρωσης ,  ολική αρθροπλαστική του γόνατος  ενώ σε ειδικές περιπτώσεις με περιορισμένες ενδείξεις  η μεταμόσχευση χονδροκυττάρων .

 Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά σε εσάς και στις οικογένειες σας ,μια χρονιά με υγεία ,αγάπη και ευτυχία.