Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Αρθροσκόπηση


Τι είναι η αρθροσκόπηση;
Η λέξη προέρχεται από 2 ελληνικές αρχαίες λέξεις .την άρθρωση και την επισκόπηση.
Είναι μια χειρουργική τεχνική που μας επιτρέπει να επισκοπούμε και να επιδιορθώνουμε βλάβες στο εσωτερικό μιας άρθρωσης.Θεωρείται μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που πραγματοποιείται συνήθως μέσα από δύο ή τρεις ελάχιστες τομές του δέρματος ,μεγέθους λίγων χιλιοστών.

Εξοπλισμός αρθροσκόπησης:
O αρθροσκοπικός πύργος,αποτελείται από όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που ειναι απαραίτητες οπως το μόνιτορ,η πηγή ψυχρού φωτισμού ,η συσκευή για την διαθερμία,η συσκευή για το shaver,μία αντλία και μία συσκευή καταγραφής δεδομένων σε DVD.

Αρθροσκοπικά εργαλεία όπως μπασκέτες,λαβίδες ,ψαλίδια ,αναλώσιμα όπως ειναι η διαθερμία (υπέρηχος) και το shaver και τέλος ένα  βασικό εργαλείο το αρθροσκόπιο.



Πώς διενεργείται;
Μέσα από  μικρές τομές του δέρματος, εισάγουμε εργαλεία στο μεγέθος ενός μολυβιού ,  μία κάμερα με σύστημα φωτισμού και ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς  και αρθροσκοπικά εργαλεία. Η κάμερα μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη. Παρακολουθώντας την οθόνη, χειριζόμαστε τα εργαλεία μας και πραγματοποιούμε την επέμβαση.

Ποιες παθήσεις χρειάζονται αρθροσκόπηση;
Παθήσεις που οφείλονται σε βλάβες στο  εσωτερικό της άρθρωσης (ενδοαρθρικές βλάβες).Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επέμβαση στο στροφικό πέταλο του ώμου,ρήξη μηνίσκου και οστεοχόνδρινο κάταγμα στο γόνατο,αποκατάσταση πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού συνδέσμου στο γόνατο,υμενεκτομή (καθαρισμός φλεγμονώδους υμένα) άρθρωσης,αποσυμπίεση μέσου νεύρου στον καρπό,αφαίρεση ελεύθερων σωματιδίων.

Χρειάζεται αναισθησία;
Ναι. Ο ασθενής χειρουργείται είτε υπό γενική αναισθησία είτε υπό περιοχική ραχιαία αναισθησία ανάλογα την άρθρωση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ;
Είναι χειρουργείο ελάχιστης επεμβατικότητας,μικρών τομών (όσο αφορά το αισθητικό κομμάτι),μειωμένο άλγος και ελεγχόμενη αιμορραγία.Σύντομη νοσηλεία. Επιτρέπει ταχεία αποκατάσταση του ασθενούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά σε εσάς και στις οικογένειες σας ,μια χρονιά με υγεία ,αγάπη και ευτυχία.